Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jihoruský ovčák

Text z webu http://www.euphoric.cz              FOTOGALERIE ZDE

Staletí trávil jihoruský ovčák převážnou část svého života s jedním člověkem, s pastevcem, či dokonce zcela sám s početným stádem. Díky tomu získal nesmírnou ostražitost a nedůvěřivost k cizím lidem, jeho hlídací instinkt a odvaha jsou bez nadsázky ohromné. Dohlíží na vše, co považuje za své včetně vás jako svého pána a vaší rodiny. Ochranářské reflexy se u něj projevují již od velmi útlého věku a jeho způsob práce je pozoruhodný. Jihoruský ovčák má nejlépe vyvinutý přirozený obranný a hlídací reflex snad ze všech plemen psů a ne nadarmo se mu říká “ocelová pěst v hedvábné rukavičce”. Jeho reakce jsou neuvěřitelně rychlé, je velmi mrštný a razance jeho útoku je ohromná, v žádném případě jej nezastaví ani bolestivé zranění. Bude bránit svěřený majetek či osobu i za cenu svého života.

 

jroab.jpg

 

Jako všichni jeho kolegové - ostatní pastevecká plemena je i jihoruský ovčák velmi inteligentní a učenlivý, ale nesnáší dril a zřejmě nebude nikdy ani bezmezně poslušný. Na rozdíl od ostatních plemen je totiž velmi samostatný, má geneticky dáno samostatně vyhodnotit situaci a zasáhnout. Tato jeho vlastnost vede často k dominanci, která však při správném přístupu představuje spíš klad než zápor. Je psem jedné rodiny, kterou bezmezně miluje včetně všech jejích příslušníků a dětí. Rodinu považuje za svoji smečku, je velmi oddaný a nesnáší změnu majitele. V žádném případě sám nekontaktuje cizí lidi, v žádném případě se jim nebude vnucovat. Je k cizím velmi nedůvěřivý a nikdy nebude vaši návštěvu vítat.

 

southrussianovcharka_working.jpg

 

Působí dojmem majestátního, vážného a tajuplného psa. Taková je část jeho povahy, ale navíc jsou i hraví, tak trochu divocí, temperamentní, pružní, rychlí a lehce se pohybují. Exteriérově jsou velmi krásní, jejich dlouhá srst, stavba těla a plavný pružný pohyb z nich dělá velmi ušlechtilé a atraktivní psy, kteří přitahují pozornost a vzbuzují obdiv okolí. Je proto třeba se mít neustále na pozoru, kolemjdoucí mají často tendence se s takovým krásným hebkým obláčkem pomazlit. Ke své rodině jsou to společenští a kamarádští psi. K cizím lidem se chovají nedůvěřivě a vždy a za všech okolností ostražitě. Proto i přes svoji krásu jsou i na výstavách psů tak zřídka k vidění. Nechat na sebe sahat cizího člověka, byť v roli rozhodčího v kruhu, je pro jihorusa nepřijatelné a nepochopitelné. Z lásky ke svému pánovi výstavy strpí, ale nikdy nebudou jeho oblíbenou činností. Na výstavách, vycházkách i doma si stále zachovávají důstojnost. Dokáží být důstojní dokonce i při bláznivých hrách, které milují, dokáží i důstojně upadnout a vstát, důstojně se zašmourají blátem, aby poté oschli a opadali ve vaší předsíni a byli zase důstojně čistí. Od svého jihorusa získáte empatii - nemusíte říct jediné slovo a on bezpečně vycítí vaše pocity a vaši energii. Právě v souvislosti s charakteristickými povahovými rysy jihoruského ovčáka musíte posoudit nejen svoji fyzickou vybavenost, ale zvážit i možnosti těch, kteří s vámi sdílejí společnou domácnost, protože pro štěně bude vaše rodina představovat smečku. Jeho potenciální majitel, vlastně celá rodina, ve které bude žít, by se měli co nejpodrobněji seznámit s jeho povahou a potřebami, a musí se snažit jeho chování porozumět.

 

askania_chaban.jpg

 

I začátečník s velkými teoretickými znalostmi, odhodláním a vrozenou autoritou vůdce smečky může být výborným pánem právě pro jihoruského ovčáka. Pokud někdo z vaší rodiny psa nechce, nepořizujte si jihoruského ovčáka. Toto plemeno je velmi vnímavé a citlivé, a bezpečně pozná, kdo jej nemá rád. Jihorus není pes do kotce. Miluje prostor a volný pohyb, rád žije společně se svojí rodinou a účastní se běžného každodenního života, nikdy však nezavazí a neobtěžuje svojí nadměrnou nákloností. Rád si vybírá místa, ze kterých má přehled po celém prostoru, který nepřetržitě střeží. Přítomností jihoruského ovčáka se z domu stává nedobytná pevnost. Jihoruský ovčák není pes, kterého můžete vlastnit, můžete jej pouze získat a podaří-li se vám to jednou, pak se ze slova jednou stane navždy. Je to jedinečná a výjimečná psí osobnost pro výjimečného pána, a ne nadarmo je nazýván „nejkrásnější z ostrých a nejostřejší z krásných“!

    FOTOGALERIE ZDE